Vežbanje, zdrava hrana, dobre misli su osnova vašeg zdravlja. A kada završite sa vežbama, plivanjem, trčanjem uvek ste gladni i često jedete ono što ne treba. Evo, dakle, namirnica koje bi trebalo izbegavati.

Sirovo povrće

“Nakon vežbanja potrebno vam je nešto više od povrća kako bi se vaši mišići mogli oporaviti, održavati metabolizam aktivnim i vaš energetski nivo na potrebnoj visini”, kaže nutricionista Rachel Berman. Sasvim je u redu pojesti nekoliko mladih šargarepica ili paprika koje možete umočiti u hummus ili pojesti sa šakom ili dve mešanog orašastog voća, kaže Aronson.

Energetske pločice s visokim procentom šećera

Energetske pločice odlična su hrana za grickanje između obroka, ali nisu uvek idealna hrana koju biste trebali uneti u svoje telo nakon vežbanja, tvrdi nutricionista Julie Meyer. “Ako ste kući, isprobajte proteinima bogat puter od oraha ili jogurt s voćem s niskim procentom masnoće. Ako ste na putu odaberite energetsku pločicu sa 5g proteina i 25 do 40 grama ugljenih hidrata kako biste nahranili mišiće i održali normalan nivo šećera u krvi”, kaže Meyer.

Gazirana i voćna pića

Gazirana pića biste u pravilu trebali izbegavati uvek, posebno nakon vežbanja. “Gazirana su pića čisti šećer”, tvrdi nutricionista Carolyn Brown. Samo jedna limenka gaziranog pića ima ekvivalent deset paketića šećera, a veoma blizu tome su i voćni napici. Vašem je telu potreban polagan, postupni oporavak od vežbanja, a konzumacija toliko šećera samo daje suprotan učinak. Ako nakon vežbanja često žudite za nečim što nije voda, poslužiće ledeni biljni čaj.

Sir

Sir je najveći jedinstveni izvor zasićenih masnoća, sadrži i ogromne količine soli. Ako žudite za nečim slanim, radije odaberite sojin čips s ukusom sira.

Slane grickalice

Konzumiranje preterano slanih stvari nakon vžbanja može poremetiti osetljive ravnoteže vode i soli u telu. “Nakon znojenja trebalo bi nadomestiti elektrolite, uključujući i natrijum. Ali preteranim konzumiranjem slanih namirnica vaše će telo zadržavati višak tečnosti pa ćete se osećati naduto. Ali ako ipak želite da utolite glad za slanim, i ako toliko volite čips da mu ne možete odoleti ni nakon vežbanja, nađite ispečenu verziju napravljenu od celovitog zrna ili od pirinča celovitog zrna, ali bez prevelike količine soli.