Hronični stres tokom trudnoće može da izazove depresiju, kaže najnovija studija. Istraživači su takođe otkrili da mentalne beneficije koje obezbeđuju hormoni mogu da budu uništene hroničnim stresom.
 
Vodeći autor, doktor Benedeta Leuner je rekao da ova otkrića pomažu da se razume postoporođajna depresija koja je zaista poražavuje stanje za svaku ženu.
 
Eksperiment je pokazao da ženke pacova koje nisu bile izložene stresu, pokazuju bolju povezanost ćelija mozga sa regijama koje su zaslužne za učenje, pamćenje i raspoloženje, a naročito za obavljanje više stvari u isto vreme.
 
Nasuprot tome, mozak majki pacova koji je bio izložen stresu dva puta dnevno, tako što su bile bačene u vodu, ili im je ograničeno kretanje, nisu pokazale napredak. Takođe, imale su slabiju fizičku interakciju sa bebama. Ponašanje je ispitivano i kod majki koje sui male postporođajnu depresiju. Majke pod stresom su ranjivije i nemaju kapacitet mozga kao one mirne. Misleći da nisu dovoljno dobre, one padaju u depresiju. 
 
Majke pacova koje su bile 30 minuta odvojene od mladunaca, uzimaju bebu, ušuškaju je i doje. Majke podstresom ih ostavljaju da lutaju same po kavezu i ređe ih hrane. Ovo neverovatno podseća na ponašanje majki kod ljudske vrste.
 
Razumevanje postporođajne depresije trebalo bi da pomogne prevenciji i lečenju. Ovo stanje nije straššno samo za majku, već i za bebu, pa kao odrasle osobe mogu biti anksiozne i depresivne.
 
Photo: Flickr