Roditelji bi trebalo drastično da smanje broj sati koje njihova deca provedu gledajući televiziju, a deca ispod tri godine ne bi uošte trebalo da budu ispred ekrana, upozoravaju vodeći psiholozi.
 
Ograničavanje vremena provedenog ispred televizora može značajno da utiče na zdravlje, razvoj i dobrobit dece. Deca modernog doba, do sedme godine provedu čitavu godinu ispred ekrana, a desi se da provedu više vremena ispred TV-a nego u školi!
 
Ova populacija je okružena konzolama, tablet uređajima, televizijom, smart telefonima  i laptopovima, pa deca često imaju problem sa gojaznošću i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2 –  a dostupni su im u proseku 5 različitih ekrana u svakom domu.
 
Ovo može da izazove probleme sa pažnjom i druge psihološke teškoće. Mnoga nova istraživanja zdravstvenih orgaanizacija dovela su do istog zaključka: sklonite decu od ekrana. Ukoliko previše vremena provode ispred TV-a ovo će uticati i na društveno ponašanje dece. Mnogi roditelji koriste uređaje kao “elektronske dadilje” da bi okupirale decu.
 
Preporučuje se da deca između treće i sedme godine provode najviše pola sata ili sat za ekranom, a ona od 7 do 12 sat vremena. Deca od 12 do 15 godina treba da budu uz ekran maksimalno 1,5 sa, a sa 16 i preko 2 sata najviše.
 
Deca provode i do tri puta više vremena gledajući televiziju nego što je preporučeno vreme.
 
Photo: stock.hu