Pogled na mobilni može da vam ugrozi veze čak i ako se telefon zapravo ne koristi, kažu istraživanja. Dve studije pokazuju da, ukoliko držite telefon na vidljivom mestu tokom razgovora, ovo može da poremeti vaš odnos sa osobom s kojom pokušavate da uspostavite bliski kontakt. Dakle, svako ko se “bakće” sa svojim telefonom tokom izlaska sa prijateljima ili dok je na večeri sa partnerom može nehotice da naškodi njihovoj vezi.
 
Psiholozi koji su radili ovo istraživanje na Univerzitetu Essex u Velikoj Britaniji veruju da prisustvo mobilnog telefona automatski povlači misli o ostalim društvenim mrežama, pa tako smanjuje nivo empatije i razumevanja koje imamo kada vodimo razgovor licem u lice.
 
“U obema studijama pronašli smo dokaze koji imaju negativan uticaj na bliskost, povezanost i kvalitet razgovora”, kaže vodeći autor, Andrew Przybylski. 
Prisustvo mobilnog telefona može da natera osobe da misle na druge ljude iz svog okruženja i automatski utiče na njihovo društveno ponašanje. U tom slučaju njima se pažnja sa trenutnog razgovora i interakcije, skreće na mnoštvo drugih problema i interesa.
 
U prvom slučaju, tim psihologa je organizovao 37 parova koji su se tek upoznali da provedu 10 minuta ćaskajući jedno sa drugim o interesantnim događajima koji su se dešavali u njihovim životima prošlog meseca. Učesnici su sedeli na stolicama u zasebnim separeima, a mobilni telefon je bio smešten na stolu pored za polovinu parova. Za drugu polovinu, na mestu gde je bio mobilni telefon stavljena je beležnica.
 
Nakon razgovora, svi odgovori na pitanja o osobi koju su sreli bili su rangirani na osnovu standardnih modela psiholoških procesa. Oni kojima je mobilni telefon bio u vidokrugu imali su  primetno manje pozitivan stav osobi koju sa kojom su razgovarali od ostalih učesnika. Manje su složili sa izjavama kao što su “moj partner i ja bismo verovatno mogli da budemo prijatelji ako bismo se dovoljno upoznali.”
 
U drugoj studiji u kojoj je učestvovalo 34 parova stranaca, neki od njih su imali za zadatak da razgovaraju o svakodnevnim temama, dok je drugi trebalo da pričaju o njima “značajnim događajima koji su se dogodili prošle godine.” Kao i u prvoj studiji, polovina parova je razgovarala sa mobilnim telefonom na stolu pored, a polovina sa beležnicom na istom mestu. Smisleni i dublji razgovori umesto svakodnevnih tema su podigli nivo bliskosti i poverenja među partnerima koji su imali beležnicu na stolu.
 
Međutim, isti efekat se nije ponovio i kod onih koji su bili pored mobilnog telefona. Ovi rezultati pokazuju da prisustvo mobilnog telefona može vrlo da utiče na odnos među ljudima, čak i kada se radi o veoma značajnim temama.
 
Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje uticaj mobilnog telefona na komunikaciju licem u lice.
 
Photo: Flickr