Ako se primenjuju samo klasična pravila polova tokom seksa, žene neće biti baš zadovoljne, a ni sigurne u spavaćoj sobi, kaže novo istraživanje sa Jejla. Uloge polova i norme igraju ključnu ulogu u seksualnom ponašanju muškarca i žene, a glavna ja podela moći, sa mišljenjem da muškarac treba seksualno da dominira, a žena da bude pokorna.
 
Ovakav odnos možed ima veliki uticaj na “seksualna shvatanja uopšte i otkrića pokazuju da što više mlade žene prihvataju ovakav odnos, to je manja verovatnoća da budu samouverene i vešte u seksu.
 
U ispitivanju je učestvovalo 357 žena i 126 muškaraca od 18 do 29 godina, seksualno aktivni i heteroseksualnog opredeljenjam, a pokazuje da žene ne veruju uvek da muškarac treba da dominira u seksu.
 
Svakom učesniku su ponaosob u  kabini bila postavljana pitanja koja ukazuju na seksualno samopouzdanje.
 
U kabinama su bili besplatni kondomi za žene sa porukuom: ”Zaštitite sebe i svog partnera. Molimo, uzmite nekoliko! Besplatni kondomi.”
 
Mlade žene koje su se držale tipičnih uloga polova, dozvolivši partneru da dominira u spavaćoj sobi, nisu baš bile voljne da uzmu besplatne kondome.
 
“Ako muškarac misli da treba seksualno da dominira, ovo može da spreči njihove partnerke da budu otvorene i opušteno razgovaraju o seksu i zaštiti ili da postave pitanja o stvarima koje ne znaju i tako gube seksualno samopouzdanje,” pišu naučnici.
 
Kada žena pređe tridesetu, ona ima veće samopoudzdanje kada su u pitanju seksualni odnosi i postaje sigurnija.
 
Photo: Flickr