Istraživanje New York Univerziteta donelo je zanimljive podatke o gojaznoj deci.

Istraživači su poredili metabolički sindrom kod 49 dece, ispitivali su nivo holesterola, masnoće u krvi, pritisak i otpornost na insulin koja može izazvati dijabetes tipa 2, piše britanski Telegraph.

Naučnici su otkrili promene kod gojazne dece, povišen pritisak, visok nivo holesterola, dok je nivo šećera prilično nizak kod većine.

Poražavajuće je da deca s viškom kilograma moraju više da uče i trude se u školi jer gojaznost utiče na rad njihovog mozga.

Poblemi s težinom nakon nekoliko godina mogu da izazovu komplikacije na mozgu, zaključuju naučnici.

Istraživanje je pokazalo da gojazna deca imaju problema sa zadacima iz matematike i spelovanjem, da su dekoncentrisana a meatalna fleksibilnost im je smanjena.

Postoji mogućnost da imaju manji koeficijent inteligencije, ali njihovo pamćenje nije oštećeno. Otkrivene su razlike u strukturi i obimu mozga kada su tokom testa morali da nauče i ponove neku novu informaciju.

"Poruka roditeljima je da obrate više pažnje na ishranu i fizičke aktivnosti svoje dece jer prekomerna težina opterećuje mozak", rekao je dr Antonio Convit profesor psihijatrije i medicine na Medicinskoj školi u okviru New York Univerziteta.