Evropska agencija za prirodnu sredinu (EEA) je danas objavila interaktivnu mapu rizika od vrelih talasa u evropskim gradovima kroz šest decenija, na bazi verovatnih globalnih trendova zagrevanja. Pogledajte interaktivnu mapu na kraju teksta.
 
Beograd na mapi vreline Evrope: Ljubičasta boja znači da će u našoj zemlji u periodu između 2071. i 2100. godine biti više od 50 tropskih noći i vrelih dana.
Vrelim talasima će najviše biti ugroženi južni delovi Španije i Francuske, Italija, Grčka, Srbija i zapadni regioni Turske, prenosi Blic.
 
Verovatno je da će u tim regionima biti registrovano više od 50 dana godišnje sa temperaturom preko 35 stepeni Celzijusa tokom dana i ne manje od 20 stepeni Celzijusa tokom noći.
 
Riziku od vrelih talasa će biti najmanje izložena britanska ostrva, Skandinavija i južna oblast Baltika.
 
Pomenutom mapom obuhvaćen je period od 2071. do 2100. godine u 500 evropskih gradova. Uzet je u obzir rizik od tzv. "urbanih ostrva vreline", odnosno toplote koju akumuliraju putevi i betonske strukture, kao i ublažavajući momenat zelenih površina.
 
Ljubičasta boja kojom je na interaktivnoj mapi označen veći deo Srbije znači da će u našoj zemlji u periodu između 2071. i 2100. godine biti više od 50 tropskih noći i vrelih dana. Pogledajte mapu: