Stručnjaci kažu da se ishranom i zdravim načinom života može sprečiti oboljevanje od raka. Prevencija je veoma važna a ona zavisi samo od vas.

Najvažnije je :

Ako ste punački obavezno morate da oslabite. Skinite višak kilograma, to će biti dobro i za srce, kosti, pritisak, ceo organizam.

Prestanite da pušite. Već i vrabci znaju koliko je duvan štetan. Šta će vam to, vi možete i hoćete.

Borovnice su sjajan antioksidans. Imaju visoke koncentracije antocijana koji utiče na obuzdavanje širenja ćelija raka.

Đumbir takođe smanjuje rizik od raka, pogotovo na debelom crevu. Đumbir smiruje upale u stomaku.

Kelj i jabuke su dragocene namirnice. Kelj je bogat izotiocijanatima koji pomažu čišćenje tela od kancerogenih pojava. Jabuke imaju antikancerogeno delovanje na debelo crevo.

Šetajte svakog dana. Šetajte tridesetak minuta. To će vam poboljšati san, daće vam energiju i naravno smanjiti rizik od dijabetesa i raka.

Ne potiskujte emocije, suočite se sa svojim osećanjima ma kakva da su, pokušajte pametno i mudro da donesete razumne zaključke. Potisnute emocije deluju negativno na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko. Pričajte sa prijateljima i bliskim osobama o stanjima koja vas muče, o postupcima, razrešite dileme.

Valjalo bi jesti vlaknastu hranu, recimo zob. Pomažu da se eliminišu toksini, potiskuju glad jer omogućuju stabilan nivo šećera u krvi.

Ne zaboravite kupine, brusnice, trešnje koje su bogate antioksom antocijaninom, koji može usporiti rast nekih vrsta raka.

Beli i zeleni čajevi sadrže EGCG, fitohemikaliju i antioksidanse koji mogu zaštititi ćelije.

Dišite punim plućima. Izdahnite. Udahnite. Svakodnevno pet minuta udišite sporo i odmereno. Ovakvo disanje može poništiti negativne učinke stresa na telesno i duševno zdravlje.

Redovno ispijanje kafice povezano je s manjim rizikom od raka baznih ćelija kože.

Kurkuma je sjajan indijski začin, on je i snažan antioksidans koji se bori protiv upala.

Jaja osim proteina i esencijalnih lipida sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju raka.

Paradajz sadrži likopen, koji može smanjiti rizik od raka pluća i želuca. Telo će dobiti više likopena iz paradajza ako je skuvan.

Crvena paprika sadrži kapsaicin, koji može oštetiti ćelije raka napadajući njihov izvor energije bez štete po zdrave ćelije.

Brokoli nikako nemojte zaboraviti pošto srečava rast ćelija raka.