Tropske vrućine vladaju već duže vreme, a noću nam nije baš najprijatnije za spavanje. Klima nije zdrava, a opet kako spavati po toploti?
 
Vlažnost  je veliki problem jer se znojimo i prevrćemo po krevetu, kao das mo u Bankoku, a ne  u Srbiji. Važno je da znamo kako naš organizam funkcioniše noću. Mi smo po prirodi programirani da spavamo tokom noći, kada je hladnije i mračnije. Suviše tople ili suviše hladne temperature neće nam oterati osećaj umora,  ali će nam otežati spavanje. 
 
Ranijih godina smo uglavnom  imali prijatne letnje večeri, ali sada to nije slučaj. 
 
Prvi savet je da nabavite  tamne zavese ili roletne koje će biti spuštene tokom noći i neće puštati sunčeve zrake od ranog jutra, ali ostavićete krajičak prozora otvoren zbog vazduha.
 
Obavezno pijte dosta tečnosti pre nego što legnete. Ovo može imati dobar uticaj na vaš san. Kada je toplo, prirodno je da unosimo više tečnosti i zato ne idite u krevet žedni jer dehidratacija može da vas probudi čak i kada ne morate do toaleta.
 
Alkohol može da olakša spavanje, ali može i lakše da vas probudi što nije baš prijatno tokom toplih i vlažnih noći.
 
Ako ste u osunčanoj kući ili stanu, obavezno tokom dana spustite roletne ili tamne zavese da bi sprečili sunčeve zrake da uđu. Pre spavanje, pootvarajte sve da bi ušao svež vazduh.
 
Nije preporučljivo da klimu držite uključeno tokom spavanja, ali električni ventilator može dosta da pomogne jer biste se manje znojili.
 
Preporučuju se pamučni čaršafi, nikako sintetika, jer oni apsorbuju znoj a ne ostavljaju vas u bari.
 
Tokom toplih dana, ljudi su skloni da mnogo više konzumiraju alkohol nego što je to uobičajeno i u posebnom su fizičkom i mentalnom stanju.
 
Nemojte dozvoliti da vas u krevetu progone teške misli ili od prethodnog dana, to je recpt za insomniju. Ukoliko ne možete da “isključite” mozak, ustanite i pročitajte neku prijatnu i laganu literaturu, ali nikako ne na kompjuteru.
 
Takođe, nemojte se tuširati hladnom vodom. Momentalno će vas rashladiti, zatvoriti pore i manje ćete se znojiti. Ako se tuširate koristite mlaku vodu.
 
Na kraju, ako ne možete noćima da spavate, umor čini svoje. Na kraju ćete se samo “baciti” na krevet.
 
Photo: Flickr