Naučnici predviđaju da će ljudi najkasnije u narednih 100 godina ostvariti prvi kontakt sa vanzemaljskim bićima. Ali oni ne misle da će to biti baš tako super i da vlade moraju da počnu pripreme.

"Ja čvrsto verujem da ćemo do kraja veka dobiti signale o životu, možda čak i inteligentnom životu, na drugim planetama. Koliko smo spremni na to? Znamo li kako ćemo im prići? Hoćemo li ih staviti u zoološki vrt ili ćemo ih pojesti? Ili ćemo im poslati vojnike da im donesu demokratiju?", kaže Jocelyn Bell Burnell.

Većina naučnika se pribojava tog susreta. Ako otkrijemo naše prisustvo nekim neprijateljskim i agresivnim vanzemaljcima, rizikujemo invaziju i kraj života na Zemlji onakvog kakvog poznajemo. Ukoliko oni imaju tehnologiju pomoću koje mogu da dođu do nas, bilo kakva odbrana koju mi imamo neće biti dovoljna.

Čuveni fizičar Stephen Hawking je čak veliki pristalica ideje o samoizolaciji i izbegavanju kontakta.

"Dovoljno je da pogledamo sebe i da odmah znamo kako se inteligentni život u svemiru može razviti u nešto što ne želimo da sretnemo. Ukoliko nas vanzemaljci posete, to će biti kao kada je Kolumbo došao u Ameriku, a znamo kako se ta priča završila za domorodačko stanovništvo", kazao je Hawking.

Zašto nas svi samo plaše???