Za testo: jaja – 5 kom; šećer – 10 kašika; brašno – 12 kašika; mleko – 4 kašike; ulje – 2 kašike; prašak za pecivo. Za krem: puter – 125 gr; šećer u prahu – 100 gr; jaja – 2 kom; čokolada – 100 gr: šlag – 2 kesice; sok od jabuka; šljive – 500 gr

Ovaj kolač se pravi od dve vrste testa, krema i šlaga.

Prvo testo se muti od 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 7 kašika brašna, 4 kašike mleka i pola kesice praška za pecivo.

Drugo testo je od 5 belanaca, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike ulja i druge polovine kesice praška za pecivo.

U pleh, koji je prethodno podmazan margarinom i posut brašnom, izlije se žuto testo, po njemu poređaju očišćene i iseckane šljive, sve poklopi belim testom, pa peče na 200 stepeni oko pola sata.

Ohlađeni kolač se dobro zalije sokom od jabuke, ostavi da stoji i čeka krem što se umuti od putera, šećera u prahu, celih jaja i topljene čokolade za mešenje. Na kraju se sve "obuče" ulupanim šlagom.

Mera za ovaj izvanredan kolač (sve što je dobro traži truda!) je za standardni pleh. Ako se, međutim, sprema u plehu za rernu, onda meru valja udvostručiti. Tako će i kasnije zadovoljstvo biti duplo veće.
 

 

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.