Prema istraživanjima naučnika, prirodna želja pasa da uteše osobe koje su tužne se ne odnosi samo na vlasnike psa, već i na potpune strance.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu smatraju da je takvo ponašanje pasa primećeno i ranije, ali da nije bilo nikakvih istraživanja koja bi to potvrdila.

U istraživanje je uključeno 18 pasa različitih pasmina. Kada bi neko počeo da plače, skoro svi psi bi prestali sa onim što rade u tom trenutku, primakli bi se osobi koja plače i dodirivali bi je šapom kao da pokušavaju da je uteše.

Jennifer Mayer, vođa istraživanja, je izjavila da je ovo jako sofisticirano ponašanje, koje pse stavlja na isti nivo sa malom decom, koja pokušavaju da zagrle i uteše onog ko plače.

Najmlađi pas, osmomesečni labrador, je jurio svoj rep dok jedna devojka nije počela da plače. Odmah je prestao sa igrom, dotrčao do nje i šapama se naslonio na njene noge.

 

Naučnici kažu da je to dokaz da psi zaista žele da uteše ljude kada im je teško i spremni su da se odreknu svog zadovoljstva kako bi to uradili.