Da li ste ikada zakačili neku polno prenosivu bolest od nekoga? U mnogim državama, uključujući i nekoliko saveznih američkih država, to je kažnjivo zakonom.

U Nemačkoj, pop pevačica Nađa Benaisa je na suđenju ove nedelje jer je bar jednog partnera zarazila HIV-om a da nije napomenula da je zaražena. 

Optužena je za nanošenja ozbiljnih telesnih povreda u toku tromesečne veze, kao i za pokušaj nanošenja istih još dvojici partnera. Ako je proglase krivom, čeka je kazna od 6 meseci do 10 godina zatvora.

Po njenom svedočenju, sa 14 godina je postala zavisnik od kreka i kokaina, a saznala je da je HIV pozitivna kada je ostala u drugom stanju sa 16. Vredna devojka, nema šta. Dijagnozu je krila iz straha da joj ne uništi muzičku karijeru. U Nemačkoj je to gotovo sigurno, ali u Holivodu od bolesti i suđenja bi mogla da zaradi milionče. Ako proda prava filmskoj industriji koja bi od toga snimila i film, verovatno je očekuje još koji dolar.

U SAD-u, biti zaražen HIV-om a ne reći partneru je kažnjivo u 27 država saveznica. Zašto nije u 50, ne zna se. Takođe, imati odnose a ne reći da ste pozitivni na herpes ili HPV je kažnjivo u samo nekoliko država. Starija gospođa iz Palm Springsa  je kao odštetu dobila 7 miliona dolara ove godine nakon što ju je suprug zarazio herpesom. Bridžet B, Los Anđeles, je tužila svog supruga 2008. kada je saznala da je HIV pozitivna. U početku je sebe krivila za njegov pozitivan status ali je naknadno saznala da je imao seksualne odnose sa muškarcima koje je upoznavao preko interneta. Dok se on držao toga da je ona prenosilac u njihovoj vezi, ona je dobila 12,5 miliona dolara odšete.

Dok je lako ući u trag izvoru HIV zaraze, herpes i HPV je gotovo nemoguće povezati sa nekim partnerom, ukoliko niste celog života samo sa jednim. Iza toga stoji činjenica da smo svi u nekom trenutku u životu imali kontakt sa virusom a simptomi se ne moraju pojaviti godinama. Za HPV infekciju, 2008. godine je žena dobila odštetu od 1,5 milion dolara uz tvrdnju da je ju je zarazio dečko. Iako je i njen advokat tvrdio da to nije sasvim sigurno, ona je dobila odštetu, što govori u prilog tome da je skoro nemoguće otkriti ko je i kada preneo virus.

Kada želimo nekoga da odvedemo u krevet, vrlo je verovatno da nećemo odmah istrčati sa pričom sa kim smo spavali i da li smo koristili zaštitu. Zbog toga i treba apsolutno uvek i sa svakim koristiti zaštitu jer ne biste verovali koliko njih šeta okolo sa nekom od polno prenosivih bolesti i to bez ikakvih simptoma.

Kondom ili rizik, vaša je stvar.