Gradski prevoz je inkubator zabave za smradove, viruse, bolesti i manijake. Leto je usmrdelo svaki autobus/voz/trolu/tramvaj i već padamo u nesvest.

Klima radi pored otvorenih prozora a ne radi u hermetički zatvorenim prevoznim kutijama, muzika sa mobilnih telefona na prednjim vratima se kolje sa onom muzikom sa zadnjih, osobe sa kesama vuku osobe sa slušalicama sa sedišta kako bi sele i sve se ponavlja. Mi to ne volimo ali nemamo neki izbor. 

Ono što mi jako smeta a takođe se ponavlja jesu pazusi. Videla sam odličnu nalepnicu na staklu kod vozača na kojoj lepo piše – Pazi na pazuh! I opet ništa. Dižu obe ruke na šipku i ne obaziru se na komenatre i alergijske reakcije. U poslednje vreme sve je više onih zapeklih, kiselih smradova koji ne mogu da se opravdaju teškim fizičkim poslovima ili stresom jer je to, potpuno sam sigurna, od prošle jeseni. To je neoprostivo. Možda inicijativa za ukidanje gornje šipke? Ili neka nevladina organizacija da deli dezodoranse .

Zamolila bih sugrađane i regionalne posetioce sledeće:

–    Kupajte se.

–    Rančeve i torbe držite ispred sebe ili pored sebe.

–    Sedajte redom, do prozora pa do prolaza.

–    Ustanite, zaboga, kada osoba do prozora ustaje, nemojte se okretati za 90 stepeni i prevrtati očima.

–    Kupajte se.

–    Matorci zaslužuju da sednu pa nemojte praviti scene jer vas smaraju. Dok stojite, stiskajte guzu kao vežbu, da imate neku korist od klackanja. Stegni pa pusti. Stegni pa pusti.

–    Nemojte se trpati na vratima jer je kontakt sa kožom ulazeće-izlazećih neizbežan a i retardirano je da visimo svi na vratima.

–    Kupajte se.

–    Bebe nek se voze taksijem.

–    Nepokretni penzioneri takođe, ako je ikako moguće. Nije bezobrazno već predlog da im olakšamo – neće im svaki čovek pomoći da se unesu u prevoz ili iznesu.

–    Kupajte se.

–    Trudne i debele neka sednu, manje mesta zauzimaju.

–    Nemojte ustajati i stajati u panici na vratima tri stanice pre svoje, nećete ostati u autobusu.

–    Prvo pogledajte u koji prevoz ulazite, ne postavljajte suvišna pitanja, sve piše.

–    Vozača ostavite na miru, ispovedajte se svešteniku.

–    Kupajte se.

–    Povraćajte kroz prozor, ne na pod ili izađite, kako vam volja.

–    Ne mrmljajte nego se lepo zahvalite ako je neko zaslužio.

–    Muziku sa slušalicama, ne slušamo svi Milenu Ćeranić.

Nemam ništa da dodam osim – kupajte se, molim vas. Dajana Debić

 

Obavezno pročitajte i tekst Beograd za početnike!

7 KOMENTARI

  1. jel ovaj tekst “do jaja” zato sto je uvredljiv?

    mozda se u narednim decenijama naucite politickoj korektnosti ili je toma vasa opcija…
    zaboravljam ovaj sajt do daljnjeg.

  2. Ovako, ja ne znam kako se uopste vozite gradskim prevozom. Da li gradjani znaju sta je klima i da je to neophodno. Neki od nas su osetljiviji na vrucinu i lako dozivljavaju toplotni udar, zato NEOTVARAJTE PROZORE U KLIMATIZOVANOM AUTOBUSU, DA LI DA PONOVIM!!!
    DOVOLJNO JE TESKO STO MORAMO DA PUTUJEMO AUTOBUSOM PO PAKLINI!!! Mozda moze 1 da se otvori cisto da bi ulazio neki vazduh. Sa druge strane klime koje su ugradjene u autobuse su u vecni neke jeftine kineske i vise prave zagusljivost nego sto hlade iznutra. GSP MOLIM VAS KUPITE MALO SKUPLJE KLIME ZA NASE AUTOBUSE, OVO STO STE UGRADILI SAMO SU BACENE PARE!!! Svaka cast nasim GSP vozacima koji izdrzavaju po ovoj vrucini da voze i nekoliko sati neprekidno, ali molim vas VOZITE BRZE I NE PROPUSTAJTE ZELENO NA SEMAFORU, NIKOME NIJE DO DUGOG ZADRZAVANJA U AUTOBUSU NA VRUCINI, SA DRUGE STRANE AKO VOZITE BRZE AUTOBUS SE VISE HLADI, KLIMA BOLJE RADI (iz iskustva)!!!

  3. Noćnog prevoza između 22h-00 ima ređe
    a od 00-04:30 tek nema ! OSIM:
    nekih sa ugašenim “Bus-plus” uređajem
    koji naplaćuju putnicima kartu na
    ruke-direktno ???!!!
    Pa jel mora na svakom mestu da
    se “drma” i krade ?? Pa kada ste već
    insalirali dotične Bus-Plus Uređaje
    sprovedite to direktno i ravnomerno…
    Jel su to neki “paralelni sistemi” ?
    Ako je nešto predviđeno da važi na
    nivou grada pa neka VAŽI ONDA NA NIVOU
    GRADA !

  4. Najjace kad matorci pozatvaraju sve prozore da ne bude “promaja” da se ne razbole a unutra ti nije dobro da imas 30kg znojio bi se ko svinja, katastrofa! Ove studentkinje 90% njih se preko kurca vozi taksijem, zalosno jad i beda gde je sve otislo..

  5. Poštovane dame, nemojte sjediti i čekati da se otvore vrata pa da tek tada jurnete kao bik da bi izašle. Imajte malo samilosti prema drugim supatnicima.

Comments are closed.