Ako nemate naviku da bacite pogled na svoj jezik, vreme je da saznate kako vas ovaj organ može upozoriti na promene u zdravstvenom stanju organizma.

Kada ste zdravi i vaš jezik odražava pozitivno stanje organizma. Izgled jezika varira od osobe do osobe, ali pravilo da je jezik zdravog čoveka rozikaste boje, ravne površine i bez nepravilnosti važi kod svih nas.

Svaka promena koju osećate ili vidite na jeziku može da predstavlja alarm tela, pa bi bilo dobro da proverite svoje zdravstveno stanje.

Evo koje znake nam jezik najčešće šalje.

Bled jezik, čija boja vuče na sivkastu, ili belu, upozorava na anemiju. Obavezno proverite krvnu sliku i potražite adekvatnu terapiju, piše Mondo.

Kada jezik počinje da "vuče" na plavo, najverovatnije imate poremećaj rada srca ili krvnih sudova. Ukoliko se plava boja ne povlači, posetite lekara.

Ako vaš jezik "gomila" žute naslage na svojoj površini verovatno vam žučna kesa ne radi u punoj snazi.

Održavajte redovnu higijenu usta i posavetujte se sa gastroenterologom u vezi sa hranom koju bi trebalo da konzumirate.

Jezik jarko crvene boje predstavlja znak jake upale u organizmu, ili visoke temperature. Najčešće je znak upale pluća, infektivnih bolesti, trovanja, ili upalnih promena na bubrezima.

I druge tegobe se odražavaju na jeziku – gljivične bolesti, nedostatak vitamina, alergije…

Zato ne budite lenji i tokom pranja zuba i čišćenja jezika obratite pažnju na znakove koji vam mogu pomoći da na vreme otkrijete da li se nešto "kuva" u vašem telu.