Pokreti pro-ana i pro-mia već neko vreme privlače devojčice i dečake koje su (ponekad) ispod donje granice da budu tinejdžerke, a samim tim i pažnju lekara, roditelja, ali i sociologa koji ih već smatraju društvenim podgrupama. Pro-ana pokret je po nekima dobio ime po pro-anoreksija, a pro-mia po pro-bulimija koceptu.

Za bulimiju je potvrđeno, ali se pro-Ane drže zajedno u svojoj nesreći i nameri da objasne i ubede da je ‘ana’ skraćeno od Anamadim koje je neko sasvim nevezano božanstvo (verovali ili ne – čuvar prakse ili težnje ka anoreksiji). Ali avaj, to više ni nije toliko bitno koliko su strašne pro-ana zapovesti.

Naime, pro-ana pokret je od poklonika dobio toliku pažnju i prešao u opsesiju, pa i u religiju. Postoje zapovesti, postoje molitve i narukvice koje nose (kako bi se prepoznale i oformile grupe podrške u svojoj nameri da budu lake kao pero, nešto nalik brojanicama), pa tako ana devojčice nose crvene narukvice na levoj ruci a mia plave na desnoj, obe vrste sa perlama, nebitne veličine, ali bitno da su na pravoj ruci. 

Dakle, zastrašujućih 10 mršavih zapovesti (The Thin Commandments):

1. Nisi privlačna ako nisi mršava.

2. Biti mršav je mnogo važnije nego biti zdrav.

3. Nema obroka bez osećaja krivice.

4. Treba kupovati odeću, konzumirati laksative i nositi frizure koje čine da izgledaš mršavo.

5. Ne jesti hranu koja goji a ne biti za to kažnjena.

6. Obavezno brojati kalorije i strogo ih se pridržavati.

7. Ono što vaga kaže je najbitnije.

8. Gubiti na kilaži je dobro, dobijati je loše.

9. Nikada ne možeš biti dovoljno mršava.

10. Biti mršav i ne jesti su znaci jake volje i uspeha.

Svaki podatak koji pronađete na njihovim sajtovima i forumima za podršku se kosi sa zdravim razumom utoliko što prkose i ne prihvataju anoreksiju i bulimiju kao bolest pa im je jedno od mnogih maksima kojima se vode i – anoreksija je način života a ne poremećaj.

Kad ih sretnete pokidajte im narukvicu i odvedite ih u pekaru. Dajana Debić

 

Otkrijte šokantne rezultate istraživanja o mladima u Srbiji!