Meso od lubenice – 1 kg; belo grožđe – 500 gr; slatka pavlaka – 400 gr; šećer u prahu – 100 gr; želatin – 4 lista; vanilin šećer – 1 kesica; maraskino

Iako je lubenica gotovo sama voda, i od nje se da napraviti ukusan kolač. Listovi želatina se rastope u maraskinu na tihoj vatri, a zatim tečnost naglo ohladi, u većem sudu s hladnom vodom. Za to vreme kašičicom, običnom ili onom za sladoled, izvade se kuglice od mesa lubenice.

Pavlaka se ulupa s vanilin šećerom, pa se umešaju želatin i kuglice od lubenice. Ova masa se sipa u kalup, pa dobro protrese, da se lepo slegne i ohladiti u zamrzivaču bar dva sata.

Za to vreme na tihoj vatri ušpinuje se šećer s dve kašike vode. U dobijeni sirup umače se grožđe, što se odmah potom posipa šećerom. Prošla su ona dva sata, pa se iz zamrzivača izvadi kalup, što se sve na trenutak umoči u vrelu vodu, pa smrznuti kolač izruči na tanjir.

Kolač još samo treba ukrasiti, da ne samo po ukusu, već i izgledu postane atraktivan: karameliziranim grožđem, kuglicama od lubenice i ponekim listićem sveže mente.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.