Novo istraživanje pokazuju da vreme kada jedemo može biti jednako važno kao i ono što smo stavili u usta.

Jedete li naveče dok surfujete Internetom ili dok gledate film, verovatno ćete se lakše udebljati, upozoravaju naučnici.

Upozorenje stiže nakon istraživanja na miševima. Jednoj grupi miševa bilo je dopušteno da jedu samo tokom osmosatnog razdoblja, dok je druga grupa mogla da jede ceo dan i noć. Iako su miševi u ove dve grupe jeli otprilike isti broj kalorija, oni koji su jeli tokom dana nisu postali gojazni.

Rezultati ukazuju da oni koji su jeli uveče, tj. kada su to hteli, nisu tako dobro održavali liniju. Miševi iz ove grupe su se udebljali jer im se poremetio telesni sat, smatraju američki naučnici i veruju da se isti princip može primeniti i na ljude.

Dr. Satchidananda Panda, vođa istraživanja objašnjava da u određeno doba dana jetra, iznutrice i mišići imaju najveću produktivnost, dok u drugim terminima “spavaju”. “Svaki organ ima biološki sat. Ti metabolički ciklusi su ključni za debljanje. Ako miševi i ljudi jedu i tokom dana, i tokom noći, mogu poremetiti normalne metaboličke cikluse”, dodao je on.

Na kraju istraživanja, miševi koji su jeli celi dan i noć su dobili 70 posto više masnih naslaga, nego oni koji su jeli samo danju. Treba imati na umu da su u obe skupine imali na raspolaganju otprilike jednaku količinu hrane.

"Od detinjstva bi trebalo negovati dobre navike, tri dobro raspoređena obroka dnevno. Sve suprotno, uznemirava organizam i stvara probleme s hormonima koji kontrolišu apetit", kaže doktor.