Naš mozak je sasvim dobar u razvrstavanju i obradi podataka iz sveta koji nas okružuje. Ali, postoje potpuno banalne stvari koje ga “blokiraju”, tvrde stručnjaci.

Ima trenutaka kada radimo nekoliko poslova odjednom, kada je vreme ono što nam najviše nedostaje. Tada se mozak neočekivano lako “zablokira” u nekim naizgled nebitnim stvarima, pa tada zaboravljamo šta moramo učiniti, šta smo započeli, pa čak i ono što smo čuli samo minut ranije.

Vrata 

Najviše nas zbunjuju vrata, jer kad sa nekom namerom uđemo u prostoriju, često se događa da izgubimo pamćenje i ne znamo zašto smo uopše tamo krenuli. Ovo se događa zbog toga što se u trenutku prolaska kroz vrata prekida jedan niz misli i započinje drugi, nešto nalik sceni u filmu.

Mesec

Veoma nas zbunjuje mesec koji nam se, kada ga gledamo, uvek čini veći što je niže na nebu, uprkos tome što realno nema razlike u veličini. Ova se pojava naziva “Mesečeva iluzija”, a naučnici smatraju da kada gledamo u mesec potpuno izgubimo tok misli jer nam se objekti bliže horizontu čine većim nego što oni zaista jesu.

Alarm, kočnice i mobilni

Zvuk alarma, škripa kočnica i zvonjava mobilnog telefona takođe nam mogu skrenuti pažnju sa onoga što radimo jer je naš mozak evolutivno potpuno neprilagođen takvim zvukovima. Prirodni zvukovi vremenom nestaju pa ih ne čujemo, dok su oni nagli potpuni šok za sastav. Tako, ako vas u mislima naglo prekine iznenadan zvuk, vrlo je verovatno da će vam to pobrkati misli.

Gledanje fotografija

A kao što nismo predodređeni da slušamo jake i iritirajuće zvuke, nismo predodređeni ni da gledamo u fotografije. Uprkos tome što velika većina shvata princip fotografija, naši mozgovi još ne uspevaju da odrede stvarn ljude od predmeta, što se najbolje videlo tokom jednog eksperimenta. Ispitanici su igrali pikado i bili znatno neprecizniji kada su kao pozadinu, umesto klasičnih podloga za pikado, korišćene fotografije osoba ili dece. Ovo dokazuje da je ljudskom mozgu potreban napor kako bi razlikovao stvarno i imaginarno, pa je velika vervjatnoća da ćemo nakon gledanja fotografija zaboraviti šta smo pre toga radili.