Svakog jutra se osećate umorno i ne ustaje vam se iz kreveta? Vikendima provodite vreme u krevetu i niste baš dobro raspoloženi?

Postoji velika verovatnoća da patite od socijalnog stresa, kažu doktori.

Stres koji nastaje zbog sve većih obaveza, sve više radnih sati i veštačkih stimulansa poput kofeina i nikotina je sve veći problem. Simptomi su problemi sa snom, osećaj umora i pospanosti i loše raspoloženje.

Profesor sa Oxforda Russell Foster objašnjava zašto dolazi do ovoga.

"Sistemi organizma, varenje, mozak, mišići, metabolizam pa i spavanje rade u ritmu, koje određuje dnevno svetlo. Kako smo okruženi veštačkim svetlom, naši receptori su zbunjeni a interni sat van ravnoteže", kaže doktor.

Uz to smo stalno dostupni na mobilnim telefonima i Internetu. Rezultat je umor, loše raspoloženje i nedostatak kondicije.

Socijalni stres uzrokuje i dugoročne zdravstvene probleme, jer koristimo više cigareta, alkohola i kofeina,

Doktor kaže da ipak postoji rešenje. Pokušajte da provodite vreme napolju na prirodnom svetlu i bavite se sportom preko dana, što će pomoći da organizam sredi unutrašnje cikluse.

Potrudite se da imate dobar san tako što ćete isključiti Internet i telefone uveče, opustiti se i uvek odlaziti na spavanje u isto vreme, kaže doktor Foster.