Vozači u Srbiji će od 4. maja morati da poštuju nove propise u saobraćaju koji se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala u vozilu i poziciju volana. U suprotnom, njihova vozila biće proglašena tehnički neispravnima, a rizikuju i visoke novčane kazne (do 600.000 dinara za pravna lica), nove kaznene poene, pa i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca piše Blic.

Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno. Ovo, međutim, ne važi za vozila državnih organa. Bočna stakla za vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali moraju da imaju odgovarajuće ateste, što podrazumeva i da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto kako ne bi zaslepljivala druge vozače. Ostala stakla nemaju limit kada je reč o zatamnjenju.

> Jezivi snimci sudara u Beogradu!

Svi vozači koji žele da provere stepen zatamnjenosti stakala to mogu da urade u bilo kojoj instituciji ovlašćenoj za davanje atesta, a to su, na primer, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, Mašinski fakultet. Cena je oko 2.400 dinara.

Kada je reč o dečjim sedištima, nikakvih troškova nema ukoliko posedujete atestirano sedište.

– Sedišta koja imaju atest lako se prepoznaju po oznaci ECER44/04, koja je obično na vidnom mestu – kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. Problematična su, međutim, sedišta bez atesta jer deo njih ne zadovoljava standarde. Dečja sedišta moraju da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena. Neodgovarajuća sedišta se, prema Okanovićevim rečima, još mogu naći u prodaji, što je, kako kaže, pitanje za tržišnu inspekciju.

– Ljudi ne bi trebalo da proveravaju bezbednost tih sedišta samo zbog novih pravila već, pre svega, zbog bezbednosti dece. Neodgovarajuća sedišta ne samo da ne mogu da zaštite dete pri eventualnoj nesreći već mogu i teže da ga povrede – kaže Okanović.

Poštovanje pravila kontrolisaće saobraćajni policajci, koji će imati pravo da vozilo upute na kontrolni tehnički pregled. Troškove pregleda u slučaju da je utvrđeno da je vozilo neispravno snosi vlasnik vozila ili korisnik vozila, a u slučaju da je utvrđeno da je vozilo ispravno, organ čije je službeno lice naložilo kontrolni tehnički pregled.

 

Kada smo već kod automobila, da li znate koje su najbolje poze za seks u autu?