Da li ste već pogledali našu Školu fotografije? Tamo smo vam objasnili osnovne termine i alate a sada se bavimo težim delom. Kompozicijom.

Pogledajte 10 pravila kompozicije koja će vam pomoći da slikate stvarno sjajne fotografije.

Pravilo trećine

 

Zamislite da je vaš kadar podeljen na 9 segmenata. Tako imate 2 horizontalne i 2 vertikalne linije koje ga dele na trećine. Pravilo trećine je najpopularniji i najefektniji trik za slikanje atraktivnih fotografija. Podelite vaš snimak tako da horizont ili vertikalni balans bude raspoređen u odnosu 2:1, odnosno na trećine.

Elementi

Pomerite elemente van centra fotografije. Čak i portreti deluju tako lepše. Ali, kada vam se glavni predmet nalazi negde sa strane morate da dodate i još neki kako biste uspostavili balans. Da je na ovoj slici samo avion ona ne bi bila tako atraktivna kao u verziji sa mesecom iznad Beograda.

Linije

Ljudsko oko pokušava da prati linije kada gleda neku fotografiju. Ako se linije već nalaze u kadru dobili ste atraktivan snimak koji garantuje pravo malo vizuelno putovanje.

Pravilnosti

Okruženi smo simetrijama i pravilnim oblicima. Bilo da su iz prirode ili su ih ljudi napravili. Otkrijte negde neku zanimljivu simetriju i slikajte je.

Tačka gledanja

Promenite tačku gledanja. Slikajte odozgo, ili odozdo i dobićete atraktivne snimke. Neobična tačka gledanja stvara apstraktne i zanimljive radove.

Pozadina

Pozadina je veoma važna sa savršen snimak. Ljudsko oko sjajno posmatra kadar, pa kada uklopite predmet koji fotografišete sa pozadinom rezultat neće izostati. Fotografije su po pravilu lepše ako na njima ima ljudi.

Dubina polja

Igrajte se dubinskom oštrinom i pozadinom. Nekada je važno da i stvari u pozadini budu oštre a nekada ih zamutite velikim otvorom blende ili sasvim uklonite.

Okviri

Predmeti često imaju prirodan okvir. Baš kao što se slike i fotografije uramljuju tako će i kadar delovati zanimljivije kada ima prirodan okvir koji ga ističe.

Približite se

Slobodno se približite objektu. Možete da se približite i digitalnim putem uz pomoć crop opcije u Photoshopu. Obrada nije zabranjena ako ćete dobiti atraktivne radove.

Eksperimenti

Izmislite nešto novo. I samo slikajte!

Sada pogledajte i 100 saveta profi fotografa koji će vam pomoći da slikate bolje!