Naučnici misle da su najzad shvatili kako to stres utiče na vas.

Primitivni deo mozga, koji se zove hipotalamus, odgovoran je za reagovanje na različite opasnosti, tako što daje signale za ispuštanje adrenalina u krvotok. Ovaj hormon vam ubrzava otkucaje srca, ubrzava disanje i sprema za borbu bežanje ili druge problematične situacije.

Naučnici kažu da stres može da ima i veliki uticaj na prefrontalni korteks ili moždanu koru, odnosno deo mozga koji se nalazi iza čela i koji se u potpunosti razvije tek posle tinejdžerskih godina. U njemu se nalazi centar za apstraktne misli i dozvoljava da se osoba koncentriše. Upravo to je komandni most naše svesti.

Sada je otkriveno da se kod osoba koje imaju poremećaje povezane sa stresom funkcije prefrontalnog korteksa spuštaju na niži nivo, skoro primitivni, kako bi mogli lakše reagovali instinktivno.

"Primitivni način funkcionisanja mozga nas može spasiti u kritičnim situacijama. Ovi mehanizmi su slični onima koji se dešavaju kada vozimo auto i u trenutku moramo da kočimo bez i malo razmišljanja", kažu istraživači.

Cena toga je da će vam uobičajene moždane funkcije biti nešto slabije, recimo kada imate veliku tremu.

Pa eto, ne može baš sve…

1 KOMENTAR

  1. Gospod s vama,ili ti Hristos medju nama.Boziji Duh,Biblijom kroz Isaijinu 35 glavu,onima cije srce i um prihvata i upija Gospodovu rec,govori ovo:”1 Radovaće se tome pustinja i zemlja sasušena,veseliće se pustoš i procvetati kao ruža.2 Procvetaće obilno,i veseliće se radujući se i popevajući;slava livanska daće joj se i krasota karmilska i saronska;ta će mesta videti slavu Gospodnju,krasotu Boga našeg.3 Ukrepite klonule ruke,i kolena iznemogla utvrdite.4 Recite onima kojima se srce uplašilo:Ohrabrite se,ne bojte se;evo Boga vašeg;osveta ide,plata Božja,sam ide,i spašće vas.5 Tada će se otvoriti oči slepima,i uši gluvima otvoriće se.6 Tada će hromi skakati kao jelen,i jezik nemog pevaće,jer će u pustinji provreti vode i potoci u zemlji sasušenoj.7 I suvo će mesto postati jezero,i zemlja sasušena izvori vodeni,u stanu zmajevskom,po ložama njihovim,biće trava,trska i sita.8 I onde će biti nasap i put,koji će se zvati sveti put;neće ići po njemu nečisti,nego će biti za njih;ko uzide njim,ni lud neće zaći.9 Neće onde biti lava,i ljuta zver neće ići po njemu,niti će se onde naći,nego će hoditi izbavljeni.10 I koje iskupi Gospod,vratiće se i doći će u Sion pevajući,i večna će radost biti nad glavom njihovom,dobiće radost i veselje,a žalost i uzdisanje bežaće.” – Da vas cuva i blagoslovi Gospod,neka Bog dadne mir vama,i svako dobro neka Gospod dadne vama,ovakav kakav sam ovo zelim vama.Zdravi,zivi i dobro bili.Gospodu i Hristu slava.Isus vas voli,Bog vas blagoslovio.

Comments are closed.