Ljudski mozak je kompleksna sprava. Naučnici su otkrili da sam pogled na neke boje može da vam pomogne u određenim situacijama. Recimo zelena može da vam probudi kreativnost i inovativno razmišljanje, kao i da razbije kreativnu blokadu kod umetnika.

"Zelena je simbol rasta. Zato može da pojača motivaciju i vašu kreativnost", kaže doktorka Stephanie Lichtenfeld sa Ludwig-Maximilians-University iz Minhena.

Evo i kako ostale boje mogu da vam pomognu.

 

> Kako da pokrenete podsvest!

Crvena

Ova boja donosi prednosti ali i neke probleme. Crvena boja asocira na opasnost pa je nemojte nositi na ispitu ili razgovoru za posao, pošto vam smanjuje šanse za uspeh. Sa druge strane idealna je za muvanje, pošto su žene u crvenom više puta privlačnije muškarcima.

Žuta

Idealna je za podizanje raspoloženja. Žurka u žutoj sobi će tako biti mnogo veselija. Dokazano je da ova boja može da pojača koncentraciju.

Plava

Jača vam osećaj prijatnosti. Ljudi koji se nalaze u sobi okruženoj plavim zidovima će tu ostati duže i biće smireniji. Baš kao i zelena može da utiče na vaše kreativno razmišljanje.

Pink

Smanjuje agresivnost.

Bela

Može da izazove glavobolje i depresiju. Zato bi zidovi u kući ili kancelariji trebalo da imaju blag kolorit ili ih samo oplemenite slikama.

Saznajte i kako da probudite intuiciju!