Ako se brinete za privatnost vaših podataka, poruka i drugih dokumenata lične prirode sada možete tek da počnete da paničite.

Vidite ovu finu kućicu na slici gore. E pa to vam je najmoćniji špijunski centar na svetu i verovatno najtajnija vojna baza ikada napravljena. To je projekat koji vodi američka agencija NSA u državi Juti daleko od neželjenih pogleda u pustinji pored Wasatch planina.

Iza visokih zidova i višestruke sigurnosne zaštite se kriju moćni serveri koji će pratiti praktično celokupnu elektronsku komunikaciju koja postoji.

Projekat vredi 2 milijarde dolara i trebalo bi da bude sasvim funkcionalan u septembru 2013. godine. A  tada će biti u stanju da prikupi, pa, sve! I to ne samo informacije sa Interneta već i telefonske pozive, poruke i ko zna šta još i na koje sve načine.

Analiziraće finansijske i berzanske informacije, poslovne podatke, vojne i diplomatske tajne, dokumenta svih tipova i poverljive privatne informacije.

Za sve će biti zadužena farma servera za koju će biti potreban poseban sistem za hlađenje i gomila struje. Tu su rezervni agregati, voda i sistem bezbednosti koji će sam koštati 10 miliona dolara.

Ovaj centar je centralni deo mreže po imenu Global Information Grid, iza koga stoji američka vojska a koji bi trebalo da bude najnaprednija špijunska igračka na svetu. CIA snajka CIA!  via