Ruski medijski mogul Dmitry Itskov ima projekat koji će vas ostaviti bez daha. Bukvalno, pošto nećete imati telo da udahnete!

Njegova ideja je da napravi robote koji će moći da održavaju ljudski mozak u životu i posle smrti tela. On je već okupio sredstva i ekipu koja radi na projektu, a kaže da će ovo biti realno za samo 10 godina.

"Ovaj projekat će nas dovesti do besmrtnosti", kaže Itskov koji je bogatstvo napravio na Internetu. Znači kolega, verovatno je malo lud kao i naš urednik!

"Ljudi ne žele da umru, a u budućnosti će biti deo društva uz pomoć našeg projekta", dodaje ovaj preduzetnik i objašnjava da mu se projekat zove Avatar. Izgleda da mu se baš dopao film.

U ovom trenutku na ideji radi 30 istraživača u Rusiji, ali Dmitry planira da proširi aktivnosti globalno. "Želim saradnju sa drugim naučnicima, ovo je projekat za ceo svet", kaže Itskov.

U prvoj fazi projekta trebalo bi da se naprave roboti kojima će moći da se upravlja samo uz pomoć moždane aktivnosti. Možda vam zvuči kao SF ali već sada je to zapravo prilično realno, a američka vojska već ima slične tehnologije.

U sledećoj fazi, ceo mozak će moći da se "transplantuje" u robotsko telo, koje će moći da nesmetano i samostalno funkcioniše.

Na kraju, ideja je da se stvore hologramske projekcije, pa čak ni fizički roboti neće biti neophodni da biste vodili normalan društveni život jednog skromnog kiborga. "Hologrami imaju puno benefita. Možete da se krećete kroz zidove. Setite se samo Ratova zvezda i Obi Wana", dodaje Rus. Da, stvarno voli SF!

Dobro, odosno sada da vozimo bicikl i osetimo sunce na koži dok još imamo ovo naše telo kome lagano ističe rok upotrebe…

 

A ako vam je cela ideja zanimljiva, pročitajte knjigu Telo Hanifa Kurejšia u izdanju Platoa!