Modus Vivendi” čine mladi, talentovani muzičari koji kroz kamerni zvuk žele da klasičnu muziku, ali i neke druge žanrove, na što zanimljiviji način približe publici. Kvartet je osnovan 2010. godine, a sastav čine Ana Milanović (I violina), Dijana Opačić (II violina), Miloš Rakić (viola) i Petar Lazarević (violončelo). Nastupali su u svim značajnim koncertnim prostorima i salama širom Beograda, a snimali su i za televiziju i radio. Razgovarali smo sa mladim violistom Milošem Rakićem o predstojećem koncertu 29. februara, o tome kako je sve počelo, muzici i budućim planovima.

Možeš li nam ukratko reći kako je sve počelo?

Sve je počelo kada smo na Fakultetu muzičke umetnosti dobili predmet kamerna muzika. U tom trenutku je trebalo osmisliti kako bi izgledao sastav u kom bismo svirali i mi smo odlučili da to bude kvartet. Tačnije, okupila nas je Ana Milanović (I violina) pošto su ostali članovi, između ostalog i ja, imali neke druge sastave u opticaju, ali je kvartetski zvuk ipak presudio.

Da li ste u početku imali podršku profesora i vaših kolega?

Da, jer se od prvog časa čuo entuzijazam i mladalački duh protkan kroz note Hajdnovog gudačkog kvarteta koji je preko Betovena i Dvoržaka znatno napredovao. Profesor Miloš Petrović je naš mentor i prati naš napredak od samog početka, a tu je i podrška od strane ostalih profesora kamerne muzike, kao i od samog fakulteta.


Kada ste odlučili da klasična muzika ne bude jedini izbor na vašem repertoaru? Na koji način sastavljate program koji svirate na koncertima? Šta je to presudno u izboru dela?

Videvši da klasična muzika na ovim prostorima nije dovoljno promovisana, mi smo odlučili da koncerte koje održavamo prilagodimo slušaocima i mestu gde se taj događaj održava. Zbog toga će na predstojećem koncertu 29. februara u Velikoj sali Doma kulture Studentskog grada biti kombinovan program klasičnog i tango zvuka. Na taj način podstičemo ljude da dolaze, pokazujemo da klasičan zvuk nije dosadan i da gudački kvartet može da zvuči potpuno drugačije.

Zašto baš ”Modus Vivendi”? Da li u nazivu postoji neka simbolika?

Moram priznati da nam je bilo potrebno dosta vremena da pronađemo odgovarajući naziv. Ipak treba biti inovativan i nestandardan, a opet ”milozvučan” za uvo. Naziv je latinski i znači ”način življenja”, a simbolika je evidentna, jer smo mi kao muzičari jako vezani za svoj instrument. Sa svega 6-7 godina svog života počinjemo da nadograđujemo unutrašnji sluh, koji preko svojih instrumenata pokušavamo da prenesemo na druge ljude. Po reakcijama publike vidim da to uspešno radimo.

Kakav je vaš stav po pitanju takmičarske karijere?

Za sada, za sobom imamo Prvu nagradu na festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici, ali imamo u planu da odemo na neko internacionalno takmičenje koje će se, nadam se, ostvariti u maju u Italiji. Na takmičenja ne gledamo tako da bismo odnevši neku nagradu, ”nahranili” svoj ego. Muzičarima je uvek potrebno usavršavanje, pogotovu nama kao mladom sastavu. Slušajući druge učite od njih. To je veoma bitno!

Sve popularniji su aranžmani popularne muzike za kamerne sastave. Da li možda razmišljate u tom pravcu?
Kao što sam već napomenuo, naš repertoar koji je fokusiran na klasičnu muziku širimo na popularnije žanrove, ali ih ne plasiramo kao jedinstvene, već u kombinaciji sa klasičnim programom. Naravno, ne možemo mešati stilove tek tako, ipak mora da postoji neka umerenost. Spomenuo bih jedan veoma zanimljiv koncert koji smo imali prošle godine u galeriji Kolarčeve zadužbine. Tada smo po prvi put, pored Betovena koji je bio na programu, izveli i jedno delo pop karaktera koje je, na naše iznenađenje, naišlo na veliko odobravanje. To nam je pomoglo da shvatimo da program treba uskladiti prema publici. Na polju popularnijih žanrova mi već sviramo pomenutu tango muziku, zatim pop, rock, filmsku…

Koji su vaši budući planovi?

Pored takmičenja, želeli bismo da odemo na master class preko leta. Aplicirali smo za jedan od njih i čekamo odgovor. Zatim tu su i koncerti kojih nikad nije dovoljno, a i imamo u planu da snimamo CD u Ljubljani i da tamo održimo celovečernji koncert. Katarina Mitić