Pasulj – 500 gr; luk – 500 gr; ulje – 500 ml; lorber; so; biber; beli luk; aleva paprika; paprike (sveže ili suve) za punjenje

Mogu da se prave od prebranca koji je preostao. Zato i ime. Ali, nisu retki oni koji prebranac prave samo zato da bi mogli da filuju paprike.

Dakle, prvo treba pripremiti prebranac.

Pola kile tetovca ili gradištanca se potopi, pa ostavi preko noći. Voda se baci, onda nalije sveža, pa kad je izbio ključ i prošlo još nekoliko minuta pride i ova voda se baci. Pasulj se nalije svežom vodom, posoli, ubace još dva-tri lista lorbera i nekoliko zrna bibera pa kuva dok pasulj ne smekša, ali da se ne raspadne.

Onamo se na dosta zejtina izdinsta pola kile luka iseckanog na rebarca. Kada je luk smekšao, i pasulj se skuvao, procedi se i ubaci u šerpu s lukom. Zabiberi se, začini alevom paprikom do crvene boje, pa sve još malo prodinsta.

Ima onih koji smatraju da punjene paprike i nisu prave punjene paprike, ako to nisu – somborke. Dakle one male žute, babure sa špicem i malo ljute. Drugi, što u kući imaju sitnu dečicu, radije koriste slatke crvene šilje za pečenje.

Kada svežim paprikama vreme nije, onda se suve crvene (slatke) prvo potope u vrelu vodu, poklope, pa ostave petnaestak minuta da smekšaju. 

Koje god paprike da su, očiste se od peteljki, napune gustim prebrancem, pa poređaju jedna do druge, da im bude tesno, u zemljani sud. Između se još dopuni prebrancem, ako ga je preostalo, sve dobro prelije zejtinom, pa u rerni na 225 stepeni, peče dok paprike ne smekšaju.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.