Sokovi, slatkiši i viršle: Omiljena dečija hrana. Samo da li vam je palo na pamet da to baš i nije preporučljiva hrana za decu? Doktori su napravili spisak od 5 najgorih namirnica koje deca baš nikada ne bi trebalo da jedu. A ni vama ih ne preporučujemo!

Obojena hrana
Bilo šta čudnih boja. Hrana koja dolazi u bojama koje ne možete da vidite u prirodi je definitivno ofarbana veštačkim aditivima. Dokazano je da dodaci u prehrani mogu da dovedu do poremećaja kod dece pa i hiperaktivnosti odnosno ADHD sindroma. Obojena hrana je po pravilu bogata šećerima, solju, dodacima i konzervansima, dakle izbegavajte je!

Gazirana pića
Stvarno nisu dobra za decu. Šećer i kofein su veoma loši za decu, ali i za odrasle. Flaša ovog recimo pića ima 40 grama šećera što je isto kao dve i po čokolade. Uz to su loša za koske i povećavaju zdravstvene rizike. Kofein će učiniti da budu nervozna i da piju još gaziranog pića pošto povećava žeđ.

 

> Hrana koju odrasli nikada ne bi trebalo da jedu!

Sokovi
Verovatno najveća greška roditelja, baba, deda i tetki u Srbiji i drugim zemljama iz ovih krajeva. Sokovi NISU DOBRI ZA DECU! Nisu dobri ni za odrasle. Sokovi nemaju skoro nikakva zdrava svojstva ali zato imaju jako mnogo šećera. Deca koja ih piju će češće biti gojazna. Umesto toga neka jedu sveže voće i piju vodu ili mleko. Zapamtite to!!!

Instant hrana
Hrana iz konzerve, smrznuti obroci ili bilo koja druga unapred spremljena hrana je prepuna soli i konzervansa. Za decu su ove dve stvari veoma loše. Problem je što se deca od malena navikavaju na slanu hranu koju će onda jesti i u kasnijem životu što je veoma loše.

Viršle
Viršle, paštete, parizeri i drugo obrađeno meso, kao i brza hrana se baš ne preporučuju. Veliki problem je što je u ovoj hrani najmanje mesa, a mnogo više dodataka, ostataka od mesa i naravno soli i aditiva. Rizici koje ovakva hrana donosi su ogromni. Deca su posebno osetljiva na hormone rasta i antibiotike kojima je meso prepuno, baš kao i na konzervanse koji služe da se bakterije ne rašire. Otrov za bakterije je otrov i za vas. Izbegavajte ih kako znate i umete!