Kare – 1,5 kg; kajmak – 100 gr; pečene paprike – 500 gr; so; ulje; senf 

Svinjski kare, ili krmenadla bez koske, ne ide samo u bele vešalice ili medaljone. I kare može da se roluje pa peče u rerni. Čak je tako i bolji.

Ovako: svinjski kare se raseče uzduž, pa raširi po stolu kao marama. Sve se premaže starim čačanskim kajmakom. Onamo se ispeku četiri velike crvene paprike, očiste se i od kože i od peteljke i semena, pa rasprostru kao šnicle po onom kajmaku. Kad im nije vreme, mogu i one iz zamrzivača, naravno. U svakom slučaju, dosoli se koliko treba, uroluje, pa profirca meso drvenim čačkalicama da paprike ne poispadaju.

Ovako rolovan kare se odozgo posoli, namaže senfom, nalije zejtinom, pa peče u rerni oko dva sata na srednjoj temperaturi u đuveču ili kakvoj pogodnoj posudi, uz povremeno premetanje i nalivanje sopstvenim sokom.

Lepo je i za oko, pa nestrpljive treba upozoriti na one čačkalice.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.