Hijaluronska kiselina ili hijaluronski fileri  se najčešće koristi za popunjavanje bora na licu i vratu, za lifting lica, podizanjem i popunjavanjem jagodica kao i za hidrataciju i ispravljanje neravnina na koži celog lica.

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože, a čini kožu elastičnom i čvrstom. Ima slične efekte kao kolagen, ali efekti ubacivanja hijaluronske kiseline traju znatno duže, a reakcije organizma na supstancu su izuzetno retke.

Da li je tretman hijaluronskom kiselinom bezbedan?

Hijaluronska kiselina je relativno nov preparat koji je dobio dozvolu za upotrebu u dermatologiji 2003. godine posle brojnih kliničkih studija na velikom broju pacijenata a koristi se već čitavu deceniju. Reakcije na hijaluronsku kiselinu znatno su ređe od reakcija na kolagen, a rezultati traju duže ( kolagen: 3-4 meseca; hijaluronska kiselina 6-9 meseci, u zavisnosti od regije koja je tretirana ). Tretman hijaluronskom kiselinom je sigurna procedura, jer je ona i inače prirodan sastojak kože. Hijaluronska kiselina nije napravljena od životinjskog ili humanog materijala, pa nema rizika od infekcije, a rizik od prolazne alergijske reakcije je veoma nizak, tj. one se javljaju veoma retko.

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Uz pomoć male igle i injekcije, hijaluronska kiselina se ubacuje u kožu u cilju izravnjavanja bora lica, pre svega: bora oko usana, opuštenih uglova usana, za popunjavanje ožiljaka. Sama procedura nije prijatna, zbog čega se primenjuje lokalna anestezija kojom se bol prilikom intervencije eliminiše, a procedura se lako podnosi.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

1 KOMENTAR

  1. Umjesto tih injekcija sigurnije i jeftinije je kupiti dobru kremu s hijaluronskom kiselinom poput Lagrend Hyaluron Skin Repair

Comments are closed.