Teleće meso – 1 kg; krompir – 500 gr; boranija – 500 gr; plavi patlidžan – 500 gr; paradajz – 1 kg; peršunov list – 1 veza; jaja – 2 kom; kisela pavlaka – 1 šolja; ulje; so
 
Kažu da je ovo originalni recept za đuveč, da se u svojoj postojbini baš ovako pravi. Biće, međutim, da je svaki zaselak u Otomanskom carstvu imao svoj đuveč, pa je ovo tako samo jedan od načina za spremanje đuveča.

Tri glavice crnog luka se pre svega iseckaju sitno, posole, proprže, pa im se doda još kilogram telećeg mesa, iseckanog na krupnije kockice, ili isto tako pripremljenog ali prethodno obarenog junećeg mesa.

Kad je meso postalo napola mekano, pripremi se i povrće: pola kila krompira se iseče na četiri dela, isto toliko boranije se očisti pa ostavi ucelo ili upolovi, dva plava patlidžana se iseku na ploške što se potope u vodu na desetak minuta, a onda procede.

Ovako pripremljeno povrće se posoli, poređa na dno nauljenog đuveća, preklopi onim do pola dinstanim mesom i lukom, pa sve pripusti rerni na umerenih 200 stepeni, uz povremeno obazrivo nalivanje vodom.

Čim viljuška može lako da prođe kroz meso, kilogram paradajza se oljušti, iseče na krupne kriške pa stavi povrh đuveča. Isecka se i veza peršunovog lista što se pospe po paradajzu. Vrati se u rernu dok se i paradajz ne ispeče, a višak vode uvri.

Onamo se dva jajeta umute sa šoljom milerama, sve zalije, a rerna pusti na jaku vatru dok se ne zapeče.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.