• REGISTRUJ SE
 • KONTAKT
 • RSS FEED

Gradski život

Kada se gubi nevinost u Srbiji

Mladi sve ranije imaju prvi seks a granica spuštena na 12 godina

Kada se gubi nevinost u Srbiji

Copyright

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut otkriva da tinejdžeri u našoj zemlji u proseku prvi seks imaju sa 17 godina.

 
> Pročitajte još o gubljenju nevinosti?

 

"Iz godine u godinu broj mladih od 15 do 19 godina koji su stupili u odnose se povećava. Recimo, u 2006. godini 29 odsto mladih tog životnog doba započelo je seksualni život, što je za deset procenata više nego u 2000. (18,6)", navode u Institutu i upozoravaju da sve više mladih sve ranije gubi nevinost pa se beleži porast seksualno aktivnih adolescenata mlađih od 15 godina.

 

Doktor Anđelko Hladiša iz Zavoda za javno zdravlje upozorava da se granica za gubljenje nevinosti pomera, pa se beleži porast seksualno aktivnih adolescenata mlađih od 15 godina. "To je zabrinjavajuće. Reproduktivno zdravlje mladih opterećeno je ozbiljnim problemima", kaže za Press Hladiša. On napominje da u Srbiji u tom uzrastu svake godine zatrudni oko 50 na 1.000 devojaka, što je između 6.000 i 7.000 maloletničkih trudnoća.

"Poređenja radi, u istom uzrastu u Holandiji se dogodi sedam, a u Velikoj Britaniji, koja ima najlošije zdravstveno stanje adolescenata, 28 trudnoća na 1.000 devojaka. Kod nas je samo u Beogradu 2010. godine registrovana 21 trudnoća na 1.000 devojaka ovog uzrasta", navodi dr Hladiša.

 

Doktorka Ana Mitrović Jovanović iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da devojčice prerano gube nevinost. "Najmlađa devojka svoj seksualni život započela je sa 12 godina. Takvi primeri govore da je neophodno da nastavimo javno da promovišemo značaj priče o seksualnoj edukaciji", rekla je Mitrović.

 

> Mlada Hrvatica spavala sa 100 muškaraca za mesec dana

 

"Procenjuje se da manje od 30 odsto adolescenata koristi prezervativ. S obzirom na to da nema zdravstvenog vaspitanja u školi, a trebalo bi da se uvede, onda je potpuno logično da i njihova edukacija nije adekvatna", kaže Mitrovićeva.

Povezano

0 rejtinga
Komentari Registruj se!
 • ff
  Poruka #1 01.12.2011, u 03:46h 12
  No profile image
  Ako smo gori od Britanaca onda stvarno treba da se zabrinemo!!!

Preporučujemo

 • Dizajn

  Ikea katalog 2014.

  Spremajte se za opasan šoping ove jeseni

 • Recepti

  Tiramisu recept

  Najbolji i najlakši recept za Tiramisu od domaćih sastojaka koji možete da napravite i kod kuće

 • Dizajn

  Boje za zidove

  Šta bi trebalo da znate kada birate boje za zidove i kako da ne pogrešite

 • Kako da

  Kako se vadi krpelj

  Šta bi trebalo da uradite ako vas napadne krpelj i šta nikako ne bi trebalo da radite!

 • Recepti

  Recept za mafine

  Domaćinski recept koji uvek uspeva jednostavno i brzo

 • Recepti

  Lazanje recept

  Posle 10 godina eksperimenata otkrili smo stvarno najbolji recept

share