Začini su već vekovima najvažniji dodatak ishrani. Zbog njih su se vodili ratovi i osvajale zemlje, a danas doktori kažu da začini mogu da vam pomognu da se hranite zdravije i naravno ukusnije, ali i da se osetite bolje.

Evo je lista 6 moćnih začina koju je sastavila nutricionistkinja Joyce Hendley koji su veoma dobri za vas.

Ljute papričice
Čili papričice ubrzavaju metabolizam kao i protok krvi. Zato su odlične za mršavljenje i održavanje vitke linije. Capsaicin, sastojak koji sadrže, stimuliše mozak pa nam se čini da smo manje gladni.

Đumbir

Pomaže u regulisanju varenja a dobar je protiv mučnina. Trudnicama može da olakša tegobe, a sprečava čak i nastanak tumora. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su redovno konzumirali đumbir lakše počinjali sa fizičkim aktivnostima i sportom uz manje bolove i brže oporavljanje. Odličan je i protiv bolova u kolenu.

Cimet

Sjajan je u sprečavanju dijabetesa pošto reguliše nivo šećera u krvi. Uz to će biti odličan zimski začin za kolače i napitke.

Šafran

Od šafrana ćete se osećati bolje. Koristi se vekovima kao lek za podizanje raspoloženja, a posebno odgovara ženama za vreme PMS i protiv depresije.

Peršun

Stari dobri peršun je odličan protiv raka pa se zato preporučuje ženama kao preventiva raka dojke. Jedite ga svakog dana.

Ruzmarin
Idealan je za bolje pamćenje i koncentraciju. Zato ga slobodno koristite u jelima kada učite ili imate naporne dane na poslu. Ruzmarin uz to ubija bakterije i sprečava infekcije.