Predstavi se našim čitaocima?

Predrag Marcikić, 37 godina, od kojih se već 26 bavim spotovima sa daskom (skateboard, snowboard, mountainboard). Predajem fizičko vaspitanje u OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Sadu i radim kao trener atletike u AK "Vojvodina". Sa drugovima Predragom Trifunovim i Slobodanom Banovićem osnivao sam klub planinskog skejtborda "ATB", kao trenutno jedini takav klub u Srbiji.

Šta je Mountainboard?

Mountainboard ili planinski skejtbord je vrlo sličan snowboardu – zbog vrlo sličnih stilova vožnje, disciplina i terena za vožnju, a osnovna karakteristika koja ga razlikuje je postojanje točkova na dasci, kako bi se moglo voziti po svim terenima. Nastao je sredinom devedesetih, kao želja snowboardera da produže sezonu vožnje, a sa obzirom na globalno otopljavanje, sve više postaje popularan i zamenjuje osnovne potrebe za jurcanjem niz brdo.

Gde može da se nabavi, kako se vozi i koliko se razlikuje od običnog skejta?

Nabavlja se uglavnom preko inostranih dilera, koji se bave preprodajom dasaka. Vožnja predstavlja kombinaciju vožnje snowboarda i skejta. Prenos težine je vrlo sličan kao na skejtu, ali su noge ubačene u vezove, što pored veličine čini osnovnu razliku od skejtborda.

Da li može da se vozi i po gradu?

Može da se vozi po gradu i skejt parku, ali je ta vožnja otežena zbog postojanja vezova i visine daske. Ipak, najbolji svetski vozači su pokazali svoje umeće i šta sve može da se uradi sa mountainboardom u street vožnji, iako mu je osnovna namena vožnja niz nizbrdice.

Koje su najbolje lokacije po Srbiji za Mountainboard?

Trenutno najbolja lokacija za vožnju ne samo u Srbiji, nego u na svetu je mountainboard park u Bukovcu kraj Novog Sada. Pored vrlo brze, dugačke i zahtevne boarder cross staze, postoje i kickeri za izvođenje skokova, kao i rail za slide-ove, a budući da je park mlad, tek se očekuje njegov razvoj. Pored Bukovca, dobri tereni za vožnju su i padine Kopaonika, Zlatibora i uostalom sve nizbrdice, nebitno da li su zemljane, asfaltne, travnate ili kamenite.

Kako će izgledati takmičenje u oktobru i gde će se održati?

7. i 8. oktobra će se održati dosad najveće mountainboard takmičenje u Srbiji – Burn European mountainboard challenge, sa učešćem vozača iz desetak evropskih zemalja. Održaće se u mountainboard parku u Bukovcu, a od disciplina je planiran 4cross i big air. Ako vremenske prilike dozvole, biće puno dobre vožnje i puno dobrih trikova, a medalje će zasigurno odneti najbolji i najspremniji. Pored atraktivnog boarder cross-a, gde se po 4 vozača trkaju istovremeno niz tešku i brzu stazu, ove godine je ubačeno i freestyle takmičenje, gde će borderi parati nebo svojim trikovima.

Koje aktivnosti realizuje klub ATB?

Klub "ATB" pored organizovanja ovog velikog evropskog takmičenja, redovno organizujemo obuku novih vozača, kao i subotnji trening mladih nada, vozača koji tek uče osnove vožnje, i spremaju se da se i oni jednog dana oprobaju na međunarodnim takmičenjima. Pored toga, učenjem vožnje ove daske, oni se spremaju i za vožnju snowboarda, i mnogo lakše savladaju vožnju na snegu, nakon uspešne obuke na travi. Takođe, članovi kluba učestvuju na više međunarodnih takmičenja širom Evrope, kako bi sticali nova iskustva, unapredili svoju vožnju i upoznali nove prijatelje koji se bave istim sportom.

Kakvi su vam planovi?

Planovi su jednostavni – proširiti i što više popularizovati ovaj sport, proširiti ga i na druge gradove u Srbiji, proširiti park u Bukovcu i unaprediti ga iz godine u godinu, što će dovesti sve veći i veći broj vozača na padine Fruške gore. Planovi su takođe i proputovati što više svet, voziti što više terena, upoznati što više vozača i što više uživati u vožnji daske.